De Zondagswet

De Zondagswet: voorbereiding op een wereldwijde crisis

Wat komt er… en ben jij er klaar voor?

Je kent vast het gezegde: “Een goede voorbereiding is het halve werk.” Dat geldt niet alleen voor examens of reizen — het geldt ook voor jouw geestelijk leven. De Bijbel geeft ons een blik op de toekomst, zodat we niet verrast worden, maar voorbereid zijn op wat komen gaat.

Maar… wat is dat ‘beeld van het beest’? En wat heeft dat te maken met een zondagswet?


Terug naar het begin: hoe ontstaat het beeld van het beest?

Openbaring spreekt over een macht — een beest met twee horens — dat een beeld maakt van het eerste beest. Dit beeld is geen willekeurige symboliek. Het vertegenwoordigt een systeem waarbij kerk en staat hand in hand gaan, net als in het pausdom van de Middeleeuwen.

Denk aan het volgende voorbeeld:
In de eerste eeuwen van het christendom raakte de kerk haar geestelijke kracht kwijt toen ze afweek van de eenvoud van het evangelie. Om die leegte te vullen, zocht ze steun bij wereldlijke macht. Het resultaat? Het pausdom — een religieuze macht die de staat gebruikte om eigen geloofspunten op te leggen en ‘ketterij’ te vervolgen.

En nu komt het confronterende punt: de Bijbel laat zien dat dit patroon zich zal herhalen.


Amerika en het herhalende patroon

In Openbaring 13 wordt het tweede beest vaak gezien als een aanduiding van de Verenigde Staten — een land dat ooit stond voor vrijheid van godsdienst, maar dat uiteindelijk religieuze macht zal gebruiken om wetten op te leggen die trouw aan Gods geboden ondermijnen.

Zodra religieuze leiders weer invloed krijgen op de staat, wordt geloof geen persoonlijke keuze meer, maar een maatschappelijke verplichting. Protestantse kerken, die ooit zelf vervolgd werden, dreigen in dezelfde voetsporen te treden als Rome.

Een historische herinnering:
In de 16e en 17e eeuw werden duizenden gelovigen vervolgd door de Kerk van Engeland. Predikanten werden uit hun kerken verdreven, gevangen gezet, gefolterd, of zelfs ter dood gebracht — allemaal vanwege afwijkende overtuigingen.

De rode draad? Afval van de waarheid leidt tot dwang.
Paulus waarschuwde ervoor:

“Er zal een afval komen… opdat de mens der zonde geopenbaard wordt.” (2 Thess. 2:3)


De laatste dagen: schijn van godsdienst, zonder kracht

De Bijbel schetst een indringend beeld van de eindtijd:

“Mensen zullen liefhebbers van zichzelf zijn… onheilig… meer liefhebbers van genot dan liefhebbers van God… met een gedaante van godsvrucht, maar de kracht daarvan verloochenend.” (2 Tim. 3:1-5)

Het zal een tijd zijn waarin uiterlijk geloof floreert, maar het hart ver verwijderd is van God. Mensen zullen tekenen en wonderen geloven — niet omdat ze waar zijn, maar omdat ze verleidelijk zijn.

“De Geest zegt duidelijk dat in de laatste tijden sommigen zullen afvallen van het geloof, zich begevende tot verleidende geesten.” (1 Tim. 4:1)


Een valse eenheid — en het gevaar van stilte

Veel christenen denken: “Met zoveel verschillende geloven komt er toch nooit een wereldwijde religieuze eenheid?”

Maar precies daarin schuilt het gevaar. Om eenheid te bereiken, zal men juist alle ‘beladen onderwerpen’ vermijden. Belangrijke Bijbelse waarheden worden weggelaten voor het grotere doel: harmonie en een gezamenlijke geloofsbelijdenis.

Charles Beecher zei al in 1846:

“De predikanten van de evangelische kerken leven onder een druk van mensenvrees. Ze onderdrukken de waarheid en buigen voor de macht van de afval… Is dit niet precies hoe het ook bij Rome begon?”

En vandaag? We zien dezelfde beweging. Wereldwijde geloofsallianties, interkerkelijke conferenties, gezamenlijke verklaringen… Alles wijst op een valse eenheid die de kracht van Gods Woord ondergeschikt maakt aan menselijke eenvormigheid.

Wanneer woorden niet meer voldoende zijn om verschillen te overbruggen, rest er nog maar één middel: dwang.


Waarom dit alles ertoe doet

De profetieën in de Bijbel zijn geen bangmakerij. Ze zijn een waarschuwing uit liefde. God wil niet dat je onwetend bent — Hij wil dat je kiest vóór Hem, vóór waarheid, vóór vrijheid van geweten.

De zondagswet — opgelegd onder het mom van ‘herstel van normen’ of ‘maatschappelijke rust’ — zal uiteindelijk een test zijn. Een test tussen trouw aan God of aan mensen.

“Men moet God meer gehoorzaam zijn dan de mensen.” (Hand. 5:29)


En jij?

Wat kies jij wanneer geloof niet langer vrijblijvend is?
Wanneer gehoorzaamheid een prijs krijgt?
Wanneer rust op Gods dag tegenover wetten van mensen komt te staan?

De tijd om te kiezen is nu.
Niet uit angst. Maar uit overtuiging.
Niet door traditie. Maar door waarheid.
Niet in eigen kracht. Maar door genade.

“Hier blijkt de volharding van de heiligen, die de geboden van God en het geloof van Jezus bewaren.” (Openb. 14:12)